Az
ókorban olajban főzték meg az illatos növényeket, s besűrűsödött formában,
kenőcsként használták. A római történetírótól, Pliniustól tudjuk, hogy olajos
magvakból préselték a „corpust”, amelyhez illóolajokat kevertek. Az így nyert
kenőcsöt illatosították, és sóval tartósították. A
desztilláció alkalmazására az ie. IV. századtól kezdve van bizonyíték.
Technikája Nyugat-Ázsiából terjedhetett el. A perzsák vízbe vetett
rózsaszirmokból főztek illatszert, „rózsavizet”. Illóolajat
nem csak desztillációval lehet előállítani. Pomádé: illóolaj-koncentrátum,
zsírban. A
kivonatoláshoz hidegen vagy felmelegítve használják a zsírt. A telítődött
zsírból oldóanyagokkal vonják ki az illóolajat. Illóolajokat vegyi úton is
lehet előállítani, ám ezeket az észtereket csak illatlámpákba tanácsos
használni. Gyógyászati célra csak a valódi növényi kivonatokat ajánlják.
Valószínűleg
fantázianév, amely egyszerű rozmaringos borpárlat volt. 1606-ban egy orvos,
Joannes Praevotius kiadta Opera medica című művét; ebben olvashatunk a Magyar
Királyné vízéről. A receptet Praevotius szerint Erzsébet királyné írta, aki – a
legenda szerint így jutott hozzá: „Én Erzsébet, a magyarok királynéja, midőn 72
éves koromban kínos köszvényben fetrengék és ezzel az alább megírt orvossággal
esztendőig éldegélnék, amelyre engem egy remete tanított volt, akit sem előbb
sem utóbb soha többé nem láttam, csakhamar javulásomat éreztem.” A csodaszer
híre egész Európában elterjedt; még V. Károly francia király is használta. A
Királynévíz receptjét először Nicholas Culpeper írta le 1683-ban
Gyógyszerészkönyvében. ![]()
Kölnivíz Johann
Maria Farina, olasz kereskedő Kölnben telepedett le, és 1709-ben, titkos
összetevőkből, egy illatszert alkotott meg. Ebben bizonyosan volt rozmaring,
levendula és citrusfélék. Farinának Köln városa polgárságot adott, és talán
ezért adta friss illatú „kölnivizének” ezt a nevet. Cége a következő
évszázadban több tucat királyi udvarba szállította portékáját. A „kölnivizet”
hamarosan elkezdték Európa-szerte gyártani. Ma az illatosított borszeszeket
nevezzük kölnivíznek. Illatosításra a legkülönbözőbb növényekből (citrusfélék,
fahéj, menta, melissza, jázmin, ilangilang, rozmaring, rózsa stb.) nyert
illóolajokat vagy állati eredetű (cibet, ámbra, pézsma) illatanyagokat használnak.
A család nyolcadik generációja ma is gyártja az eredeti kölnivizet. ![]()
Egy
mai alkimista, a „szagmérnök” elmondja az illatszergyártás titkát (…)
Az új illatszer-ipar termelte ki a modern kor új típusát, a szagmérnököt. […]
Nem, ma valódi virágillat úgyszólván nincs is. A virágból kivont illóolaj
annyira drága, hogy nem érdemes üzleti forgalomba hozni. Általában mesterséges
készítményeket használunk a virágillatok előállítására. A tubarózsa,
gyöngyvirág szintén retortákban készül, mert a valódi olaj ára súlyos pénzekbe
kerül. Csak kivételes esetekben, drága illat-, vagy gyógyszerek előállításához
használnak kevés növényi olajat. […]Egy-egy
új illat kikísérletezése után is nagy csalódás érheti a „szagmérnököt”. Az új
kölni néhány nap, vagy néhány hét alatt megromlik, esetleg megváltozik az
illata s nem, hogy a kívánt árucikk értékét emelő illat-árnyalatot kapná meg,
hanem a legkellemetlenebb szagot terjeszti. […] A kőszén, kátrány, benzol
lépcsőjén haladva így teszi meg az utat a CO-gyök kalandos útját budoárokon,
illatfelhőkön át a világ közvéleményét irányító hatalmas vagyonokig. […] Keleti
Újság, 1939.
Az
utóbbi időben a levendula ismét nagyon kedvelt és keresett illatszer lett. A
legkülönfélébb illatszerek és kozmetikai cikkek készítésére oly általánosan és
széles körben alkalmazzák a parfümériában ennek a kultivált növénynek éterikus
olaját, hogy a levendula valóban univerzális illatszernek mondható.
Franciaországban és Angliában mind nagyobb és nagyobb területeken termelik a
levendula növényt, mely a parfümériának nélkülözhetetlen éterikus olajat
szolgáltat. Ismeretes, hogy az elsőrendű kölni vizeknek, amilyen az Atkinson,
Bucheister, Deite, Glockengasse, No. 4711 stb. egyik fontos alkatrészét képezi
a levendulaolaj. Az
Illatszerész, 1925.
|